#2 - Ubuntu Server Docker Kurulumu

Ubuntu Server üzerinde Docker nasıl kurulur ? Haydi bu soruyu cevaplayalım.

Ubuntu Server Üzerinde Docker Kurulumu

Ubuntu Server üzerinde Docker nasıl kurulur ? Haydi bu soruyu cevaplayalım.

Merhaba 👋

Önceki makalede eski bilgisayarınızı nasıl bir home server’a dönüştürebileceğinizden bahsettim bu makalede ise home server üzerinde Docker kurulumunu nasıl yapağınızdan bahsedeceğim haydi başlayalım. 🚀

İlk adım olarak aşağıdaki komutu terminalde çalıştıralım.👇

1
sudo apt update
Bilgi

sudo apt update komutu, sistemdeki package repository’i güncellemek için kullanılır. Package repository, sisteme yüklenmiş veya güncelleme için mevcut olan paketlerin listesini içerir. Bu komut, Ubuntu paket yöneticisi olan APT (Advanced Package Tool) tarafından kullanılan package repository’deki en son paket bilgilerini alır.

apt update komutunu düzenli olarak çalıştırarak, sistemdeki paketlerin güncel kalmasını sağlayabilir ve security patch ve yeni featurelar gibi iyileştirmeleri alabilirsiniz. Bu, sistem güvenliği, kararlılık ve performans açısından önemlidir.

Ubuntu Server Docker Kurulumu

Sistemdeki tüm paketleri güncelledikten sonra ikinci adım olarak şu komutu çalıştıralım 👇

1
sudo apt install apt-transport-https ca-certificates curl software-properties-common
Bilgi

sudo apt install apt-transport-https ca-certificates curl software-properties-common komutu, Ubuntu sisteminize gerekli paketleri yüklemek için kullanılır. Bu komutların adım adım açıklamasına geçelim.

  1. apt-transport-https: Bu paket, apt paket yöneticisinin HTTPS üzerinden güvenli bağlantılar kurabilmesini sağlar. Docker gibi bazı paketlerin indirilmesi ve güncellenmesi için HTTPS protokolünü kullanması gerekebilir.
  2. ca-certificates: Bu paket, güvenlik sertifikalarını yönetmek için gereklidir. İnternet üzerinden güvenli bir şekilde paket indirmek ve güncellemek için kullanılan sertifikaları içerir.
  3. curl: Bu paket, URL’ler üzerinden veri almak, göndermek ve çeşitli ağ isteklerini yapmak için kullanılan bir komut satırı aracıdır. Birçok paketin indirilmesi ve yüklenmesi sırasında curl kullanılır.
  4. software-properties-common: Bu paket, yazılım repolarını yönetimi için kullanılan ortak araçları sağlar. Özellikle, add-apt-repository gibi komutlarla yazılım repolarını eklemek veya kaldırmak için kullanılır.

Bu komutu çalıştırdığınızda, sisteminizde bu paketlerin olup olmadığı kontrol edilir ve eksik olanlar indirilerek kurulur. Bu paketlerin yüklenmesi, daha sonra Docker gibi yazılımların doğru şekilde kurulmasını ve çalışmasını sağlamak için gereklidir.

Ubuntu Server Docker Kurulumu

Docker kurulumu öncesinde sisteme gerekli paketlerin yüklenmesini sağladık sonraki aşamada Docker GPG key dosyasını sisteme eklememiz gerekiyor. Bunun için aşağıda ki komutu terminalde çalıştıralım.👇

1
curl -fsSL https://download.docker.com/linux/ubuntu/gpg | sudo apt-key add -

Ubuntu Server Docker Kurulumu

Başarılı bir şekilde GPG key i sisteme ekledik eğer eklendiğini teyit etmek istiyorsanız aşağıda ki kodu çalışıtırabilirsiniz.👇

1
sudo apt-key list

Ubuntu Server Docker Kurulumu

Bu şekilde teyit etmiş olduk

Sonraki adımda Docker’ı remote repodan çekerek kendi serverımıza ekleyeceğiz bunun için aşağıda ki komutu terminalde çalıştıralım.👇

1
sudo add-apt-repository "deb [arch=amd64] https://download.docker.com/linux/ubuntu focal stable"

Ubuntu Server Docker Kurulumu

Bu aşamaya kadar olan Docker ı kendi serverımıza eklemiş olduk diğer aşamada Dockerın sistemde olup olmadığını ve kurulacak versionların kontrolünü yapmak için aşağıda ki komutu terminalde çalıştıralım👇

1
apt-cache policy docker-ce

Ubuntu Server Docker Kurulumu

Evet artık Docker’ı serverımıza kurmak için hazırız aşağıdaki komutu kullanarak Dockerı Ubuntu Server’a kuralım👇

1
sudo apt install docker-ce

Ubuntu Server Docker Kurulumu

Evet artık Docker’ı sorunsuz şekilde servera kurulumu yaptık şimdi Dockerın statüsünü kontrol edelim. Aşağıda ki komutu çalıştırarak Docker’ın statüsünü kontrol edebiliriz.👇

1
sudo systemctl status docker

Ubuntu Server Docker Kurulumu

Evet Docker artık serverımızda aktif olarak çalışmakta bir sonraki makalede docker üzerinde portainer kurulumunu anlatacağım. İyi çalışmalar.